Berecz Zsombor – Finn dingi

Világbajnok finnesünk a Kanári szigeteken, Lanzarote-on vette fel a telefont. Az olimpiai részvételi jog már biztos, de például a végleges felszerelés körül még sok a kérdőjel…

" />

2021.01.18

ÚJ ÉV AZ ÖT KARIKA JEGYÉBEN

„Ez lesz a február-március legfontosabb kérdése. A vitorla kiválasztása a legkönnyebb: ha érzésre jól húz, szépen áll, jól harmonizál az árbóccal, akkor könnyű a döntés. A svert és a kormány kiválasztása sokkal nehezebb, itt is szeretnék újítani, de itt tényleg csak a hatodik érzékére számíthat az ember, rengeteget kell vitorlázni és próbálgatni a technikát. A vízen most inkább csak ez a fajta finomcsiszolás folyik, tesztelés, a hajóvezetés gyakorlása különféle körülmények között, meg persze erő és állóképességi edzés. Az edzőm, Mateusz Kusznierewicz tökéletes partner, pontosan tudja, mik a céljaim, jó a szeme a részletekhez, rengeteget segít. A tartalék árbócom kiválasztása még egy régóta húzódó ügy, ez sokkal bonyolultabb annál, mint hogy egy X testmagasságú, Y súlyú versenyzőhöz veszünk egy rudat a polcról. Az egyéni vitorlázási stílushoz, a különféle szakaszokon a mozgás dinamikájához kell megtalálnunk a számomra legmegfelelőbb eszközt. Most öten vitorlázunk együtt, rajtam kívül két spanyol, a horvát és egy cseh srác, mindenki a saját edzőjével, de sokszor csoportban a vízen. Azt látom, mindenki keres valamit, azt az összhangot a felszerelésén belül, amit hajszálpontosan meg lehet érezni, ha megtaláltad. Kreuzban például nem volt elég sebességem, hátszélben meg túl gyors voltam. Minden mindennel összefügg, ezért most feláldoztam a hátszeles sebességemből a cirkálószakaszon elérhető plusz érdekében, sikerült ez az állítás, ez volt az utóbbi napok egyik legfontosabb sikere.”

 

 

Az olimpia különleges verseny, sokan mondják, rengeteget számít az ötkarikás tapasztalat a következő játékokon…

„Ez így van. Kicsi a mezőny, de nagy a tét, hiszen csak négy évente van olimpia. Mindenki felfokozott hangulatban van. Én azt tanultam meg, hogy nem szabad, hogy az érzelmek eluralkodjanak az emberen, végig kell csinálni a melót az első futamtól az utolsóig. Nem lehet kilazítani kicsit sem, ha jól állsz – de feladni sem, ha nem mennek olyan jól a dolgok. Nagyon motivált vagyok, az utóbbi évek eredményei megmutatták, jó úton járunk. Pontosan, tervszerűen dolgozunk Tokióig.”

Sikerült-e hazautaznod Karácsonyra?

„Igen, két hetet voltam otthon. A befagyott Balaton és a hó idén kimaradt nekem, de jó volt a családdal, a gyerekekkel lenni. Lelkileg és fizikailag is feltöltődtem.”

 

Forrás: https://hunsail.hu/hirek/uj-ev-az-ot-karika-jegyeben

További hírek